Будемо раді співпрацювати!

moc.liamg%400202akhcaynokanmet

+38 (068) 557 70 24

Будемо раді співпрацювати!

moc.liamg%400202akhcaynokanmet

+38 (068) 557 70 24

Кавові обробки: Початок. Натуральна обробка.

Кавові обробки: Початок. Натуральна обробка.

У новому циклі статей розглянемо основні чотири види обробки кави (натуральний, митий, хані, анаеробний).

До речі, набір дріпів із різними видами обробки однієї кави можна придбати на сайті Темної Конячки і класно прокачатись ;)

 Почнемо сьогодні із натуральної обробки, але спочатку розберемо кілька базових моментів.

Що ж таке обробка кави?

Це процес очищення кавого зерна від зовнішніх оболонок (кількість оболонок, що очищають, залежить від способу обробки), що супроводжується подальшою сушкою зерна. Далі зерно зберігається, а перед його відправкою проводять халінг (зняття парчменту – одна з оболонок), після чого зерно готове до транспортування до замовника.

Оболонки кавової ягоди

Оболонки кавової ягоди

Зазвичай фермер обирає обробку, спираючись на кліматичні умови власного регіону, швидкість сушки та вартість коштів, що затрачаються на обробку. І, звісно, обробка впливає на смак фінальної чашки.

Це якщо загалом. Тут, як і в будь-якій справі, можуть бути свої тонкощі. Фермер, наприклад, може експерементувати із обробками, може вручну відбирати спілі ягоди, постійно проводи контроль сушки і підвищувати якість обладнання. Загалом, інвестувати як гроші, так і час у свій продукт, що кардинально впливає на якість. Проте, цим бажають займатися далеко не всі.

Говорячи про тему сьогоднішньої статті, а саме, натуральну обробку, слід зауважити, що це найдавніший метод обробки кави. Зібрані кавові ягоди розкладають на бетонних патіо або на піднятих кроватях (африканських кроватях) і висушують до оптимального стану.

Зазвичай рівень вологості в зерні близько 60%. Сушка триває до  досягнення позначки у 11-12%. Цей показник вважається найбільш оптимальним для подальшого тривалого зберігання.

Кава натуральної обробки на піднятих кроватях

Кава натуральної обробки на піднятих кроватях

Фото: Perfect Daily Grind

Кавові ягоди необхідно постійно перемішувати, для рівномірності процесу, а також щоб уникнути утворення плісняви чи гниття. Коли каву достатньо висушено, висушені оболонки знімають і залишають зерно у парчменті. В такому вигляді кава зберігається до експорту.

·       Типові представники – Бразилія, Ефіопія, країни, в яких відсутній доступ до прісної води у великій кількості.

·       Особливості – кава натуральної обробки часто буде мати фруктовий аромо-смаковий профіль.

·       Плюси – не потребує великої кількості води, відносна дешевизна.

·       Мінуси – потребує регулярного помішування для однорідності сушіння і уникнення гниття; непередбачуваність і відсутність прямого контролю, що може знизити собівартість кавового лоту.

Дякую за ваш час! Україна понад усе!

Автор статті: Гончарук Денис
Телеграм: https://t.me/ffFoster
Інстаграм: https://www.instagram.com/denys.honcharuk/