Будемо раді співпрацювати!

moc.liamg%400202akhcaynokanmet

+38 (068) 557 70 24

Будемо раді співпрацювати!

moc.liamg%400202akhcaynokanmet

+38 (068) 557 70 24

Посмак, післясмак

Посмак, післясмак

Посмакпіслясмак — смакові відчуття їжі або напоїв, що відчуваються відразу після того, як їжа або напій видаляються з порожнини рота. Посмак різних харчових продуктів і напоїв може коливатись по інтенсивності і по часу, але об'єднавчої рисою післясмаку є сприйняття після того, як їжа або напої були проковтнуті або виплюнуті.
Це відбувається завдяки тому що смакові та ароматичні молекули з напою, залишаються на наших слизових оболонках ротової порожнини. І продовжують взаємодіяти з нашими рецепторами смаку, аромату, дотику.

Посмак оцінюється за декількома парметрами:

Тривалість
Оцініть наскільки довго зберігаються смакові характеристики з основного смаку кави, після того як ви скоштували або виплюнули її. 

Короткий посмак - слабозаварений чорний чай, після того як напій залишив ротову порожнину відчуття майже одразу зникають.

Середній посмак - гарно заварений чорний чай - відчуття зникають поступово, але не швидко.

Довгий посмак - міцно заварений чорний чай з цукром - відчуття залишаються надовго, та тяжко змиваються навіть ополіскування ротової порожнини водою.

Якість
Оцініть якість смаків, ароматів і текстуру котрі у вас зберігаються після споживання або спльовування кави.

Говорячи про якість, ми маємо на увазі, наскільки приємні, чи не приємні смаки, аромати та текстури ви відчуваєте після споживання напою.
Про розподіл на якісні/неякісні смаки та аромати в каві, ми розповідаємо на лекції "Базові смаки та Аромати" - зареєструватися на неї можна перейшовши у розділ "курси" на цьому сайті 😉

Як використовувати ці параметри в оцінці:
Підсумовуючи "тривалість" та "якість" - ми вирішуємо, наскільки високо ми оцінемо післясмак.
Чим приємніше та довше посмак - тим вище оцінку ми поставимо цій каві. 

Впевнений, ви погодитеся, що в каві післясмак має такуж важливу роль, як і інші параметри.
Згадайте ту першу каву, що перевернула ваше уявлення про цей напій. Як довго ви ще відчували, той неперевершений смак? 
Наприклад, я після того як спробував смачний еспрессо вперше в житті - змінив роботу і досі пам'ятаю, який то був смак та посмак🤤