Будемо раді співпрацювати!

moc.liamg%400202akhcaynokanmet

+38 (068) 557 70 24

Будемо раді співпрацювати!

moc.liamg%400202akhcaynokanmet

+38 (068) 557 70 24

Кавові обробки: Середина. Хані (Honey)

Кавові обробки: Середина. Хані (Honey)

Хані обробка

Продовжуючи наш цикл, цього разу розповім про хані (honey) обробку.

До речі, якщо ви пропустили минулі публікації, то їх завжди можна переглянути у вкладці Блог на сайті Темної Конячки J

От же, що ж таке хані? Загалом, це дещо середнє між натуральною та митою обробками.

Після збору врожаю, сортування, кавові ягоди потраплять до спеціальної машина, що має назву депульпатор. В результаті, ягоди звільняють від зовнішньої оболонки і частини слизу. Проте, якась кількість м’якоті і цього ж слизу залишається.

При митій обробці, питання остаточної “очистки” б вирішилось на питанні промивання зерна після ферментації. Але при хані обробці, все залишають як є.

При цьому ця комбінація слизу і м’якоті за кольором і консистенцією нагадую мед. Від цього і назва)

  Від кількості слизу хані обробку можуть поділяють на:

·                білу – слиз наявний в дуже невеликій кількості;

·                жовту – слизу більше, ніж при білій;

·                червону – половина слизу залишається на зерні;

·                чорна – на зерні залишають більше половини слизу.

Також, в залежності від виду хані, змінюється і варіанти сушки.

Так, жовтий хані зазвичай розташовують в один тонкий шар на патіо під відкритим сонцем, при цьому ретельно та регулярно його перемішують.

Для чогось більш фруктового та ферментованого, як червоний або чорний хані, застосовують інший метод сушки. Зерна спочатку складають у теплицях на певний час, а лише потім починають розмішувати.

Термін сушки залежить від виду хані, але це, в середньому, від 2-х до 3-х тижнів, коли зерно матиме 11% вологості.

Різновиди хані обробок із митою обробкою

Фото: Rosso Coffee Roasters

За ароматично-смаковими характеристиками, кава хані обробки має баланс між кислотністю та солодкістю, а також має середню щільністю тіла напою. В залежності від різновиду, може бути більш схоже або миту (жовтий хані), або ж на натуральну оброки (червоний або чорний хані).

Так виглядає сушка кавових зерен хані обробки на африканських постелях

·       Типові представники – країни Центральної Америки, зокрема Коста-Ріка, Сальвадор.

·       Особливості – смаковий профіль варіюється в залежності від виду хані: може бути більш схожим на миту обробку (жовтий хані), або ж натуральну (червоний, чорний).

·       Плюси – більший контроль якості фінального продукту, у порівнянні із натуральною обробкою; використання меншої кількості води, ніж при митій обробці.

·       Мінуси – прісна вода все одно необхідна для даного виду обробки; процес може мати певну кількість дефектів, через обмежений контроль ферментації під час сушки.

Дякую за ваш час! Слава Україні!

Автор статті: Гончарук Денис Телеграм: https://t.me/ffFoster Інстаграм: https://www.instagram.com/denys.honcharuk/